Sunday, July 3, 2011

i need some opinions, anyone? :)


assalamualaikum kawan-kawan!

dah lame tak update kan? tula been busy sikit, june pon sempat berapa kali je post. actually tengah cuti ni yelah final dah habis, result pon dah keluar. syukur alhamdulillah sebab result tu betol2 buat shazzy tak rase menyesal keluar IB :') tapi sekarang tengah dilemma. haritu sebenarnya dah decide nak pegi UK and insyaallah fly bulan september ni lah. tapi tiba-tiba rase macam in between whether to fly straight away or buat twinning sebab dah dapat tawaran dari monash university. ade banyak options sekarang ni tapi ade pros and cons.

1+2 at Monash University

i've got a full offer for Bachelor of Commerce dekat Monash. the pros, Monash dalam ranking yang ketiga untuk universities dekat Australia sebab ia dalam group of eight. tapi untuk cons, i have no idea idea why i takde hati lansung untuk masuk situ. mungkin sebab monash ni basically gune theory instead of practical. lagi satu, even kalau buat twinning pon, susah nak fly. plus, MAHAL!

fly straight to UK

sekarang ni dah dapat tawaran from Northumbria University and Portsmouth University. tapi due-due U ni ranking middle range je. mr lee(mufy principal) pon cakap yang 2-2 U ni lebih kurang mcm politeknik je. in the mean time tengah tunggu Lancaster, Sheffield, Leeds and New Castle. abah cakap dah alang-alang pegi UK, baik buat dekat U yang memang establish dan good ranking so that it could be a worthy investment!

yang buat shazzy dalam dilemma adalah katakanlah tetibe tak dapat UK universities yang okay sikit ranking dia kan. lepas tu mase tu pulak dah tolak monash kan, tak ke rugi? pastu kene postpone ke bulan FEB. dah rugi 6 bulan tak buat pape. tapi kalau nak secure tempat dekat Monash, kene bayar initial fees yang bukan murah tapi RM2300 jugak lah. the thing is at least kalau masuk monash, kalau nak fly nanti boleh la kalau nak pegi University of Melbourne which is the 2nd best university in Australia tapi kene dapat average marks 70.

hadoiii pening kepala kan? dan shazzy kene settlekan semua ni dalam masa seminggu. ya Allah, i really need your guidance. and whoever is reading this post, nak mintak korang punye opinion if you are in my shoes. thanks :)


2 comments:

azalia hjsalleh said...

saba ye yang
jgn stress sgt
buat solat istikharah okay
insyallah dpt petunjuk

Balqish Jaffri said...

tak pun try dekat KENT :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...