Friday, July 16, 2010

BESARNYA makna DOA YANG KITA LUPAKAN


salam readers.
thanks Allah, its a very peaceful friday today :)

and aku sekali lagi berbesar hati nak share something ngan korang. kita ni sebagai umat Islam yang sering lemah imannya perlu muhasabah diri kita selalu kan kan? so, apa salahnya aku share ngn korang ape makna-makna doa yang sering kita ungkapkan tapi kadang-kadang lupa nak korek rahsia di sebalik maknanya iaitu semasa duduk di antara dua sujud :)

dalam tak sedar, tiap2 hari insyaallah kita akan baca doa doa ni tapi tak paham maksud. kan kan? so, sekarang aku nak share ngn korang apa makna di sebalik doa ketika duduk di antara dua sujud tu ye :)

Dengan rendah hati nyatakanlah permohonan ampun kepada Allah

Rabbighfirli (Tuhanku, ampuni aku)

Diamlah sejenak,

buka dada dan diri kita untuk menerima ampunan dari Allah seperti membuka diri ketika merasakan hembusan angin sepoi-sepoi atau menerima curahan air hujan ketika kita masih kecil

Tetaplah membuka diri kita untuk menerima ampunan Allah

Ulangi permintaan itu beberapa kali hingga kita merasakan ketenangan Kemudian sampaikanlah permintaan kedua,

Warhamni (sayangi aku)

Diam dan tundukkanlah diri kita untuk menerima kasih-sayang Allah yang tak terhitung besarnya

Bukalah dada kita seluas-luasnya agar semakin banyak kasih-sayang Allah yang kita terima

Ulanglah beberapa kali hingga kita merasa cukup Berturut-turut sampaikanlah permintaan2 berikut dengan cara sebagaimana tersebut di atas, satu persatu..

Wajburnii (tutuplah aib-aibku)

Warfa'nii (angkatlah darjatku)

Warzuqnii (berilah aku rezeki)

Wahdinii (berilah aku petunjuk)

Wa'Aafinii (sihatkan aku)

Wa'fuannii (maafkan aku)

Setelah selsai, diamlah sejenak lalu sampaikan rasa syukur kita. seeeeee, betapa besarnya nilai sebuah doa ini, seebuah doa yang kita hanya lewatkan begitu sahaja. Dalam tidak kita sedar selama ini kita seperti sedang berpura-pura memohon sesuatu tetapi hati antara tidak dan mahu pantaslah Allah perlakukan kita begitu.

Subhanallah! tak sangka kan? kadang2 apa yang memang kita nak doa kat Allah memang ada dalam setiap bacaan solat cuma tinggal kita je nak bace betol2 dan hayati je kan. huhu

well, ALLAHUAKBAR! :)



4 comments:

Cik Akma said...

i love thiss shazeaaaa :)

Syida Shukor said...

tak taw pun maksud disebalik ayat2 tu kan (:

shazzy :) said...

kak akma; i loveeee this too! :D

shazzy :) said...

kak syida: tulaaaa ni baru tau ;p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...