Wednesday, June 16, 2010

wahai manusia berkepala dua?

chak! comel la tu? hah? comel la? heheh :P

tibe2 rase mcm nak makan caramel popcorn yg dijual kat TGV or GSC tu. haha taktau apesal. sabar puasa shazea, puasa :D aku rase maybe sbb ade sorang mamat tu ungkit balik pasal ke-SELFISH-an dye yg boleh wat aku merana sbb tak dpt tgok Lagenda Budak Setan mse awal2 movie tu klua. mmg siot nak mampos. bikin gua panas je. kalau kau bace ne mmg aku nak kau tau, kau mmg ANNOYING
*evil laugh. who cares?

heheh malam ne aku tbe2 ade mood nak share pasal bende neh. actually aku dah lame perasan especially lpas yang inner syria tu jdi hot sales kan. korang pasan tak skrg ramai org suke pakai shawl lpas tu ade sanggul tinggi kat belakang. lawa sangat ke hah? bughokkk je. kawan aku ckp mcm ade ketumbuhan kat kepala. sumpah lawak tapi btol gak. buat malu je. aku dok pk gak, takpe ke buat mcm tu. tak silap i mse kat skolah agama dulu ustzah i ade ckp kita takleh nak bgtau org ke tunjuk ke bg hint ke yg rambut kita ne panjang/pendek. smpai la satu hari ade org share note ne kat fb. jom kita usha sama-sama!

It's a trend nowadays that many muslim Malaysian women are into the new hijab wearing i.e. wearing a shawl-like syrian style hijab. I posted on my Fb status recently stating that I too, would want to wear the syrian women hijab style with high bun but unfortunately my hair is short thus cannot tie or do a bun at all.I also received few suggestions to buy fake buns online or at Arzu, KLCC. I used to study in an arabic-medium school and had learned that when you wear tudung, you're not supposed to show any indication that your hair is long by tying your hair really high/do a bun until men can notice the presence of your long hair eventhough you wear your cover/hijab. That defeats the purpose of wearing a hijab.However, I can't remember the hukum whether it's haram or harus or makruh. Being curious, I googled about this sanggul arab issue and found the hadith related.

Quote::


“ akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat”- hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.
Rasulullah s.a.w bersabda: Quote:: “dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini” –hadith riwayat Muslim. Hadith no 212-

I would say that I was tempted at first as I saw some women/celebraties/tv presenters looked really pretty wearing the syrian style hijab with high sanggul/bun. Sometimes, bila nak cantik, manusia selalu lupa pada hukum walaupon dah belajar.I am one of them. Bila nak buat benda jahat, laju je. Anyway, in wearing hijab,niat perlukah menghalalkan cara? I dare not jatuhkan hukum or say that it is haram wearing the fake sanggul arab.However,at the moment, I'll just forget about buying the sanggul arab thingy.

okay dah ade bekap hadith siapa lagi mahu bangkang? Alhamdulillah nasib baek ade jugak yg ade inisiatif nak cr. dah ade hadith tu yg aku brani share ngan korang. jangan hentam aku plak ye. cuma muhasabah la diri. kalo mmg you pakai then jangan pakai lagi. or else kalo senang takpayah ikat tgi2, buat sanggul paras hidung je. aku buat takde sanggul pon. tak kire ah rambut aku panjang ke pendek. tapi aku pelik cmne ade sesetengah tu mmg boleh buat tinggi tinggi. ke mmg dorg pakai sanggul fake ne. wallahualam~

6 comments:

Aimi Dayana said...

setuju sangat2 ngan u. skunk ni da byk fesyen cmtu. dorg wat sbb nak tarik phatian agknye.

click here please! =D

shazzy :) said...

tu ah sdeyh gak kadang kadang =__=

Kie-yu said...

hehe
da jd trend kan skrg bsanggol tinggi mm klcc
seb bek aku tak pena buat
dgr cite mmg ada jual sggol fake tuh

shazzy :) said...

mmg ade pon sanggul tu, susah org zaman skrg sibok je nak ikot trend en

anithDEEBA said...

a'ah.sanggul fake tuh mmg ade jual.huhu.dunia akhir zaman lah.isyhh.nauzubillah.

shazzy :) said...

haih =___=

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...